Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Jajecznica ze szpinakiem

Jajecznica ze szpinakiem

Zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż i szpinak, zawierają wapń, kwas foliowy i błonnik. Te substancje odżywcze mają korzystny wpływ na serce.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

20 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

275 g świeżego szpinaku lub jarmużu, bez łodyg, porwanego
5 dużych jajek
5 białek z dużych jajek
1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki soli
tłuszcz w spreju, do smażenia
35 g chudej szynki
2 cebule dymki, cienko pokrojone

PRZYGOTOWANIE:

1) Wrzucić szpinak lub jarmuż do dużego garnka z wrzątkiem i gotować 3–5 minut, by zwiotczał. Odcedzić, szybko przepłukać pod zimną wodą i osączyć.

2) Lekko ubić w dużej misce jajka i białka z kminem rzymskim i solą.

3) Spryskać tłuszczem dużą patelnię o nieprzywierającym dnie, rozgrzać. Wlać roztrzepane jajka i mieszać 2–3 minuty, aż zaczną się lekko ścinać. Dodać szpinak, szynkę i dymkę. Smażyć jeszcze 2–3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 167 kcal, 18 g białka, 10 g tłuszczów, 3 g tłuszczów nasyconych, 2 g węglowodanów, 1,5 g błonnika, 1,2 g soli

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x