Jajecznica ze szpinakiem
Zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż i szpinak, zawierają wapń, kwas foliowy i błonnik. Te substancje odżywcze mają korzystny wpływ na serce.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
275 g świeżego szpinaku lub jarmużu, bez łodyg, porwanego
5 dużych jajek
5 białek z dużych jajek
1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki soli
tłuszcz w spreju, do smażenia
35 g chudej szynki
2 cebule dymki, cienko pokrojone
PRZYGOTOWANIE:
1) Wrzucić szpinak lub jarmuż do dużego garnka z wrzątkiem i gotować 3–5 minut, by zwiotczał. Odcedzić, szybko przepłukać pod zimną wodą i osączyć.
2) Lekko ubić w dużej misce jajka i białka z kminem rzymskim i solą.
3) Spryskać tłuszczem dużą patelnię o nieprzywierającym dnie, rozgrzać. Wlać roztrzepane jajka i mieszać 2–3 minuty, aż zaczną się lekko ścinać. Dodać szpinak, szynkę i dymkę. Smażyć jeszcze 2–3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 167 kcal, 18 g białka, 10 g tłuszczów, 3 g tłuszczów nasyconych, 2 g węglowodanów, 1,5 g błonnika, 1,2 g soli
Źródło zdjęcia: Adobe Stock