Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Gulasz irlandzki

Gulasz irlandzki

Klasyk kuchni irlandzkiej został w tej potrawie wzbogacony o większą ilość warzyw.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

110 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

2 łyżeczki oleju roślinnego
500 g łopatki jagnięcej bez kości, pokrojonej w dużą kostkę
4 czerwone ziemniaki, nieobrane, pokrojone w dużą kostkę
3 marchewki, pokrojone na kawałki wielkości kęsa
2 cebule, grubo posiekane
2 pory, grubo posiekane
1 duża rzepa, obrana i pokrojona w dużą kostkę
2 łyżki mąki
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżeczka soli
mielony czarny pieprz, do smaku
150 g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
pieczywo, do podania

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać olej w garnku. Smażyć mięso partiami na dużym ogniu, aż się przyrumieni. Przełożyć do miski.

2) Wrzucić warzywa do garnka. Dusić 10 minut. Wsypać mąkę, zamieszać. Dodać 750 ml wody, liść laurowy, rozmaryn, sól i pieprz, a następnie jagnięcinę. Gotować 60 minut bez przykrycia. Wsypać groszek. Podawać gulasz z pieczywem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 PORCJA ZAWIERA: 603 kcal, 42 g białka, 24 g tłuszczów, 11 g tłuszczów nasyconych, 35 g węglowodanów, 10 g błonnika, 1,9 g soli

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x