Żeby grzaneczki były lekkie wystarczy nie używać masła i oliwy. Spryskać bułkę olejem w aerozolu. Posypać solą i ziołami.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
3 szklanki
SKŁADNIKI:
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki suszonego czosnku
1/4 łyżeczki suszonej cebuli
1/4 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki suszonej bazylii
szczypta soli
6 kromek czerstwej bułki, pokrojonych w kostkę
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać masło z oliwą, ziołami i solą w formie do pieczenia. Piec w temperaturze 150°C, aż masło się roztopi. Wyjąć z piekarnika. Wymieszać.
2) Obtoczyć kostki bułki w tłuszczu. Piec 10–15 minut, aż grzaneczki lekko się przyrumienią.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1/4 szklanki zawiera: 61 kcal, 3 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 5 mg cholesterolu, 99 mg sodu, 6 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 1 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock