Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Grzaneczki ziołowe

Grzaneczki ziołowe

Żeby grzaneczki były lekkie wystarczy nie używać masła i oliwy. Spryskać bułkę olejem w aerozolu. Posypać solą i ziołami.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

3 szklanki


SKŁADNIKI:

2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki suszonego czosnku
1/4 łyżeczki suszonej cebuli
1/4 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki suszonej bazylii
szczypta soli
6 kromek czerstwej bułki, pokrojonych w kostkę

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać masło z oliwą, ziołami i solą w formie do pieczenia. Piec w temperaturze 150°C, aż masło się roztopi. Wyjąć z piekarnika. Wymieszać.

2) Obtoczyć kostki bułki w tłuszczu. Piec 10–15 minut, aż grzaneczki lekko się przyrumienią.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1/4 szklanki zawiera: 61 kcal, 3 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 5 mg cholesterolu, 99 mg sodu, 6 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 1 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x