Zdrowe i szybkie śniadanie, albo pyszna owocowa przekąska? Grejpfrut będzie idealny.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
1 duży grejpfrut
2 łyżki masła, miękkiego
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
1) Przekroić grejpfrut w poprzek na pół. Pooddzielać ostrym nożem miąższ od błon (nie usuwać miąższu).
2) Nałożyć po 1 łyżce masła na środek każdej połówki. Wymieszać cukier z cynamonem, posypać grejpfruty. Włożyć je do brytfanny.
3) Opiekać 10 cm poniżej grzałki, aż masło i cukier się roztopią. Podawać natychmiast.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 203 kcal, 12 g tłuszczów (w tym 7 g NKT), 31 mg cholesterolu, 116 mg sodu, 26 g węglowodanów, 2 g błonnika, 1 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock