Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Greckie chlebki pita

Greckie chlebki pita

Chlebki pita są doskonałym pomysłem na przekąskę podczas imprezy, ale można przygotować je też jako kolację.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

250 g jogurtu naturalnego
1 ogórek, pokrojony w kostkę
1 łyżeczka koperku
1/4 łyżeczki soli ziołowej
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki soku z cytryny
2 łyżki musztardy dijon
2 ząbki czosnku, posiekane
1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
600 g wieprzowiny bez kości, pokrojonej w cienkie plasterki
6 chlebków pita o średnicy 15 cm, podgrzanych i przekrojonych na połówki, tak aby powstały kieszonki
1 pomidor, drobno pokrojony
2 łyżki cebuli, drobno pokrojonej

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w misce jogurt z ogórkiem, koperkiem i solą. Wstawić do lodówki na 6 godzin.

2) W torebce z zamknięciem wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, musztardą, czosnkiem, oregano i tymiankiem. Włożyć wieprzowinę. Zamknąć torebkę i obtoczyć mięso w marynacie. Wstawić do lodówki na 6 godzin, odwracać kilka razy.

3) Wyjąć mięso z torebki. Smażyć na patelni, ciągle mieszając, aż straci różowy kolor. Napełnić nim chlebki pita. Posmarować sosem z jogurtu i ogórków, położyć kawałki pomidora i cebuli.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

2 chlebki pita wraz z nadzieniem zawierają: 375 kcal, 12 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 60 mg cholesterolu, 509 mg sodu, 38 g węglowodanów, 2 g błonnika, 27 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x