Rozgrzewająca kawa z imbirem wypita w fotelu pod ciepłym kocem będzie bardzo przyjemnym elementem jesiennego popołudnia.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
6 łyżek mielonej kawy
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
1 łyżka imbiru kandyzowanego, drobno pokrojonego
1/2 łyżeczki cynamonu
6 szklanek zimnej wody
bita śmietana, kawałki cynamonu i/lub starta czekolada, do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać kawę, skórkę z pomarańczy, imbir i cynamon. Nałożyć do filtra ekspresu do kawy. Zaparzyć zgodnie z zaleceniami producenta, używając 6 szklanek zimnej wody.
2) Wlać kawę do kubków. Dekorować bitą śmietaną i kawałkami cynamonu. Posypać czekoladą i cynamonem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 szklanka zawiera: 22 kcal, śladowe ilości tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 0 mg cholesterolu, 3 mg sodu, 5 g
węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 1 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock