Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Gołąbki wegetariańskie

Gołąbki wegetariańskie

Wegetariański przepis na tradycyjne gołąbki. Zamiast mięsa proponujemy całe mnóstwo warzyw, w tym pieczarki i cukinię oraz papryki.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

45 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

75 g pieczarek, posiekanych
1 cukinia, pokrojona w kostkę
1 zielona papryka, drobno pokrojona
1 czerwona papryka, drobno pokrojona
3/4 szklanki wywaru warzywnego
1/2 szklanki kaszki bulgur
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki pieprzu
6 łyżek parmezanu, tartego
2 łyżeczki soku z cytryny
1 duża kapusta
250 ml sosu pomidorowego
1/8 łyżeczki ostrego sosu chili

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w rondlu dziesięć pierwszych składników. Dusić 5 minut. Dodać 4 łyżki parmezanu i sok z cytryny. Wymieszać.

2) Obgotować kapustę we wrzątku, oddzielić liście. Zachować osiem dużych liści. Ściąć nerwy.

3) Nałożyć nadzienie na liście. Zwinąć gołąbki.

4) Wymieszać sos pomidorowy z sosem chili. Wlać 1/3 szklanki do naczynia żaroodpornego. Ułożyć gołąbki, polać resztą sosu. Przykryć i piec 15 minut w temperaturze 200°C. Posypać pozostałym parmezanem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

2 gołąbki zawierają 142 kcal, 3 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 5 mg cholesterolu, 675 mg sodu, 25 g węglowodanów, 6 g błonnika, 8 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

4.8/5 - (5 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x