Gołąbki wegetariańskie
Wegetariański przepis na tradycyjne gołąbki. Zamiast mięsa proponujemy całe mnóstwo warzyw, w tym pieczarki i cukinię oraz papryki.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
75 g pieczarek, posiekanych
1 cukinia, pokrojona w kostkę
1 zielona papryka, drobno pokrojona
1 czerwona papryka, drobno pokrojona
3/4 szklanki wywaru warzywnego
1/2 szklanki kaszki bulgur
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki pieprzu
6 łyżek parmezanu, tartego
2 łyżeczki soku z cytryny
1 duża kapusta
250 ml sosu pomidorowego
1/8 łyżeczki ostrego sosu chili
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w rondlu dziesięć pierwszych składników. Dusić 5 minut. Dodać 4 łyżki parmezanu i sok z cytryny. Wymieszać.
2) Obgotować kapustę we wrzątku, oddzielić liście. Zachować osiem dużych liści. Ściąć nerwy.
3) Nałożyć nadzienie na liście. Zwinąć gołąbki.
4) Wymieszać sos pomidorowy z sosem chili. Wlać 1/3 szklanki do naczynia żaroodpornego. Ułożyć gołąbki, polać resztą sosu. Przykryć i piec 15 minut w temperaturze 200°C. Posypać pozostałym parmezanem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
2 gołąbki zawierają 142 kcal, 3 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 5 mg cholesterolu, 675 mg sodu, 25 g węglowodanów, 6 g błonnika, 8 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock