Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Gofry z truskawkami w soku pomarańczowym. Zupełnie nowy smak lata

Gofry z truskawkami w soku pomarańczowym. Zupełnie nowy smak lata

Gotowe gofry można znaleźć w supermarketach w działach z pieczywem. Dzięki temu przygotujesz pyszne gofry błyskawicznie. A odświeżający smak truskawek z pomarańczą eksploduje świeżością w twoich ustach.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

15 minut

LICZBA PORCJI:

4


Takie śniadanie króluje u mnie co weekend. W każdą sobotę i niedzielę w naszym domu przygotowuje się gofry. Dzieci jedzą je z dżemem, syropem klonowym, bitą śmietaną. Jednak ostatnio zdecydowanie wygrywa wersja gofrów tak przygotowanymi truskawkami.

SKŁADNIKI:

250 g truskawek
60 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżki cukru pudru
8 gotowych gofrów
4 gałki lodów waniliowych

PRZYGOTOWANIE:

1) Umyj truskawki i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń szypułki, przekrój truskawki na pół lub na cztery części, jeśli są duże. Potem gotowe przełóż do miski.

2) Wlej do truskawek sok pomarańczowy. Posyp je cukrem pudrem i delikatnie wymieszaj. Odstaw na 5 minut i od czasu do czasu zamieszaj.

3) W tym czasie podgrzej gofry według instrukcji na opakowaniu.

4) Rozłóż gofry na talerzach. Na wierzch nałóż porcję truskawek z sokiem i podaj z gałką lodów.

Przepis na gofry domowej roboty

Osobiście robię gofry w kilka minut. Wychodzą chrupiące i nie rozmakają pod śmietaną, czy lodami. Składniki dobieram na oko, ale ciasto na gofry musi wyjść dość gęste. Szklankę mleka mieszam z jednym jajkiem i ekstraktem z wanilii. Do tego dorzucam mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Według babcinej rady „tyle, ile mąka zbierze”, ale dobrze około 1/3 opakowania. Powtórzę – ciasto ma być gęste, ale tak, by dało się lać Moje przypomina to na racuchy. Na koniec wlewam do ciasta 1/4 szklanki oleju słonecznikowego, aby gofry nie przywierały do gofrownicy.

Tak, dodaję całe jajko i nie bawię się w ubijanie białek osobno, ponieważ zauważyłam, że mam więcej pracy, a gofry momentalnie tracą sprężystość i jędrność, a ja nie lubię, jak truskawki i śmietana zjeżdżają mi na talerz. Wam również polecam tę metodę, choć puryści gofrowi mogą się obrażać. Najważniejsze jest to, że mniej ubijania oznacza gofry szybciej na talerzu.

Fot. Archiwum Prywatne

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x