Żeby żeberka były delikatniejsze, należy ściągnąć z nich błonę, pokrywającą wewnętrzną powierzchnię. Dopiero potem marynować.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
75 minut (+ 3 godz. marynowania)
LICZBA PORCJI:
12 szt.
SKŁADNIKI:
2 kawałki dobrze obrośniętych mięsem żeberek wieprzowych (ok. 900 g)
3 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 długi pasek skórki z pomarańczy
150 ml soku pomarańczowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki sosu worcester
1 łyżka musztardy dijon
1/2–1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
PRZYGOTOWANIE:
1) Oddzielić od żeberek błonę z wewnętrznej powierzchni oraz możliwie cały tłuszcz.
2) Wymieszać w dużej, płaskiej misce ocet, olej, skórkę i sok pomarańczowy, cukier, sos worcester, musztardę i pieprz kajeński. Włożyć do miski żeberka i obracając, pokryć je marynatą. Przykryć i odstawić na 3 godziny lub na całą noc do lodówki.
3) Wyjąć żeberka z marynaty i dokładnie odsączyć, zachować marynatę.
4) Rozpalić grill.
5) Położyć żeberka na tacce z folii aluminiowej. Piec na grillu 45 minut pod zamkniętą pokrywą (z grzaniem pośrednim), utrzymując niewielki żar, aż żeberka będą całkowicie upieczone. W czasie pieczenia obracać je i smarować marynatą.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 sztuka zawiera: 130 kcal, 13 g białka, 7 g tłuszczów, 3 g węglowodanów
Źródło zdjęcia: Shutterstock