Jeśli chcesz urozmaicić trochę swoje brownie, to podaj je z samodzielnie przygotowanym sosem.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
1 szklanka
SKŁADNIKI:
200 g cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki wrzątku
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
50 g masła
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w rondelku cukier z mąką kukurydzianą i solą. Stopniowo dolewać wodę.
2) Doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut, cały czas mieszając, aż sos uzyska jednolitą konsystencję, zgęstnieje i będzie klarowny. Zdjąć z ognia. Dodać esencję waniliową i masło. Wymieszać. Polać ciasto gorącym sosem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
2 łyżki zawierają: 155 kcal, 6 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 15 mg cholesterolu, 206 mg sodu, 27 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, śladowe ilości białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock