Sum z grilla podany z sosem jogurtowym to lekki, ale jednocześnie pożywny posiłek.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
3 łyżki chudego jogurtu naturalnego
2 łyżki cebuli, drobno posiekanej
1 łyżka majonezu beztłuszczowego
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka keczupu
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki suszonej cebuli
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
4 filety z suma (po 110 g każdy)
4 cząstki cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w misce jogurt z cebulą, majonezem, musztardą, keczupem, tymiankiem i skórką z cytryny. Przykryć i wstawić do lodówki.
2) W innej misce wymieszać paprykę z suszoną cebulą, solą i pieprzem kajeńskim. Natrzeć filety.
3) Piec rybę na grillu, po 5–6 minut z każdej strony. Podawać z cytryną i sosem jogurtowym.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 182 kcal, 9 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 54 mg cholesterolu, 382 mg sodu, 5 g węglowodanów, 1 g błonnika, 19 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock