Dżem należy robić tylko z dojrzałych, ale lekko twardawych owoców. Jeśli owoce są zbyt dojrzałe, dżem wyjdzie rzadki i wodnisty, a robiony z niedojrzałych owoców jest gęsty i nie nadaje się do smarowania.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut
LICZBA PORCJI:
3 litry
SKŁADNIKI:
850 g śliwek, pozbawionych pestek i posiekanych
600 g mrożonych malin
2 kg cukru
1/2 szklanki soku z cytryny
85 g pektyny owocowej
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w dużym rondlu śliwki z malinami, cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Często mieszać.
2) Dodać pektynę i wymieszać. Doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować 1 minutę, cały czas mieszając.
3) Zdjąć z ognia. Zebrać pianę. Wlać gorący dżem do wyparzonych słoików. Pozostawić 5 mm wolnej przestrzeni pod zakrętką. Zakręcić słoiki. Pasteryzować 15 minut w kąpieli wodnej.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
2 łyżeczki zawierają 91 kcal, śladowe ilości tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 0 mg cholesterolu, śladowe ilości sodu, 24 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, śladowe ilości białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock