Ten dżem można przygotować z zamrożonych owoców, dlatego nawet środek zimy może być dobrym momentem żeby się za to zabrać.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
1 litr
SKŁADNIKI:
450 g świeżych lub mrożonych czarnych jagód
700 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonych goździków
85 g pektyny owocowej
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgnieść jagody, odmierzyć 2 i 1/2 szklanki i przełożyć do dużego rondla. Dodać cukier, sok z cytryny, cynamon i goździki. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu.
2) Dodać pektynę, wymieszać. Doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować 1 minutę, cały czas mieszając.
3) Zdjąć z ognia. Zebrać pianę. Wlać gorący dżem do wyparzonych słoików. Pozostawić 5 mm wolnej przestrzeni pod zakrętką. Zakręcić słoiki. Pasteryzować 15 minut w kąpieli wodnej.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
2 łyżki zawierają: 93 kcal, śladowe ilości tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 0 mg cholesterolu, 1 mg sodu, 24 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, śladowe ilości białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock