Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Duszone kotlety schabowe

Duszone kotlety schabowe

Tak przyrządzone mięso jest delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

1 łyżeczka suszonej szałwii
1 łyżeczka suszonego rozmarynu, pokruszonego
1 ząbek czosnku, posiekany
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
4 kotlety schabowe bez kostki
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać szałwię z rozmarynem, czosnkiem, solą i pieprzem. Natrzeć kotlety tą mieszanką. Rozgrzać na patelni masło i oliwę. Obrumienić kotlety z obu stron. Zdjąć z patelni.

2) Wlać na patelnię 1/2 szklanki wina, zagotować. Włożyć kotlety i gotować 8–10 minut, aż z mięsa po nakłuciu będzie wypływać przezroczysty sok. Przełożyć kotlety na półmisek.

3) Wlać na patelnię resztę wina. Zeskrobać to, co przywarło do dna patelni. Gotować, aż sos mocno odparuje. Polać nim kotlety, posypać natką pietruszki.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 kotlet zawiera: 232 kcal, 11 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 79 mg cholesterolu, 383 mg sodu, 1 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 24 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

4.8/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x