Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Duszona ryba po malajsku

Duszona ryba po malajsku

Delikatne duszenie to doskonała metoda przygotowania ryb, dzięki której są one wilgotne i mięsiste. My lekko przyprawimy rybę i udusimy ją w niewielkiej ilości mleczka kokosowego. Aby potrawa uzyskała ostrzejszy smak, należy dodać papryczkę chili wraz z pestkami.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

1 łyżka oleju słonecznikowego
4 cebulki dymki, posiekane
1 czerwona papryczka chili, cienko pokrojona
2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w plasterki
1 czerwona papryka, pokrojona w paski
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki kurkumy
230 g pokrojonych pomidorów z puszki
120 ml mleczka kokosowego
300 ml wywaru rybnego
2 łyżki sosu rybnego lub jasnego sosu sojowego
220 g pędów bambusa z puszki, odsączonych
700 g filetu z białej ryby, takiej jak dorsz, morszczuk, plamiak lub miruna nowozelandzka, pokrojonego na kawałki
16 surowych krewetek tygrysich, obranych
sok z 1/2 limonki

Do przybrania
2 cebulki dymki, posiekane
1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać olej na głębokiej patelni, wrzucić cebulkę dymkę, papryczkę chili, selera oraz czerwoną paprykę. Smażyć, cały czas mieszając, 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną.

2) Dodać czosnek, nasiona kopru włoskiego, kolendrę, kmin rzymski oraz kurkumę i smażyć jeszcze minutę. Dodać pomidory, mleczko kokosowe, wywar oraz sos rybny lub sojowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i dusić powoli pod przykryciem 5 minut.

3) Dodać pędy bambusa, rybę oraz krewetki i dusić powoli pod przykryciem 5–7 minut, aż ryba zmięknie, a krewetki zrobią się różowe. Wlać sok z limonki i wymieszać.

4) Podawać rybę od razu, z ryżem lub makaronem, przybraną posiekaną cebulką dymką oraz świeżą kolendrą.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 330 kcal, 47 g białka, 10 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 7 g węglowodanów (w tym 6 g cukrów), 2,5 g błonnika

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x