Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Duszona brukselka

Duszona brukselka

Brukselkę przed gotowaniem warto nakroić na krzyż od spodu. W ten sposób brukselka ugotuje się szybciej i bardziej równomiernie.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

900 g świeżej brukselki
2 plasterki bekonu, pokrojone w kostkę
1 cebula, posiekana
1 szklanka wywaru drobiowego
1 łyżeczka kminku
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

1) Wlać wodę do rondla. Włożyć brukselkę. Przykryć i gotować 12 minut, aż brukselka zmięknie.

2) Usmażyć bekon na patelni na dużym ogniu, aż stanie się chrupiący. Odsączyć z tłuszczu.

3) Podsmażyć cebulę na tłuszczu wytopionym z boczku. Dodać wywar, kminek, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, aż niemal cały płyn wyparuje.

4) Odcedzić brukselkę i dodać wraz z boczkiem do cebuli. Wymieszać i podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 91 kcal, 4 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 4 mg cholesterolu, 260 mg sodu, 12 g węglowodanów, 5 g błonnika, 5 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x