Ten prosty przepis sprawi, że placki ziemniaczane zawsze będą udane. Łącząc je z musem jabłkowym otrzymasz niepowtarzalny smak.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
16 placków
SKŁADNIKI:
1,3 kg dużych ziemniaków
2 jajka, roztrzepane
60 g mąki
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
olej do smażenia
mus jabłkowy
PRZYGOTOWANIE:
1) Obrać ziemniaki i zetrzeć je na tarce. Wyłożyć durszlak ściereczką. Odcedzić ziemniaki i wycisnąć z nich jak najwięcej wody. Przełożyć do miski. Połączyć z jajkami, mąką, cebulą, solą i pieprzem, wymieszać.
2) Rozgrzać olej na patelni. Smażyć placki, aż się przyrumienią.
3) Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z musem jabłkowym.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
2 placki (bez musu) zawierają: 251 kcal, 6 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 53 mg cholesterolu, 323 mg sodu, 45 g węglowodanów, 4 g błonnika, 6 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock