Pyszny dip z buraczków. To idealna przystawka.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
60 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
5 buraków (1 kg)
300 g niskotłuszczowegojogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
1/4 szklanki (60 ml) soku z cytryny lub limonki
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1/2 łyżeczki mielonegokminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki papryki
sól, do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz
chlebek pita, pokrojony na trójkąty i opieczony, do podania
PRZYGOTOWANIE:
1) Dokładnie umyj buraki, ale ich nie obieraj.
2) Włóż je do dużego garnka, zalej wodą, posól i gotuj na małym ogniu 30–40 minut, aż zmiękną, po czym odcedź. Gdy przestygną, obierz ze skórki.
3) Zetrzyj je na tarce lub rozdrobnij w robocie kuchennym. Dodaj jogurt, czosnek, sok z cytryny, oliwę, kmin rzymski, kolendrę, cynamon i paprykę. Dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ostudź. Podawaj z grillowanymi chlebkami pita pokrojonymi w trójkąty.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 232 kcal, 10 g białka, 10 g tłuszczu (w tym 1 g tłuszczów nasyconych), 27 g węglowodanów (w tym 26 g cukru), 8 g błonnika, 340 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock