Dip z buraczków

Pyszny dip z buraczków. To idealna przystawka.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

60 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

5 buraków (1 kg)
300 g niskotłuszczowegojogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
1/4 szklanki (60 ml) soku z cytryny lub limonki
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1/2 łyżeczki mielonegokminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki papryki
sól, do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz
chlebek pita, pokrojony na trójkąty i opieczony, do podania

PRZYGOTOWANIE:

1) Dokładnie umyj buraki, ale ich nie obieraj.

2) Włóż je do dużego garnka, zalej wodą, posól i gotuj na małym ogniu 30–40 minut, aż zmiękną, po czym odcedź. Gdy przestygną, obierz ze skórki.

3) Zetrzyj je na tarce lub rozdrobnij w robocie kuchennym. Dodaj jogurt, czosnek, sok z cytryny, oliwę, kmin rzymski, kolendrę, cynamon i paprykę. Dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ostudź. Podawaj z grillowanymi chlebkami pita pokrojonymi w trójkąty.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 232 kcal, 10 g białka, 10 g tłuszczu (w tym 1 g tłuszczów nasyconych), 27 g węglowodanów (w tym 26 g cukru), 8 g błonnika, 340 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock