Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Dip krabowy

Dip krabowy

Bez dobrego sosu nie ma pysznej przekąski na imprezie. Zaskocz swoich gości dipem krabowym z dodatkiem białego wina (lub wywaru z kurczaka). To prosty i szybki przepis na dip.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

15 minut

LICZBA PORCJI:

3 szklanki


SKŁADNIKI:

1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki białego wina lub wywaru z kurczaka
250 g serka śmietankowego
400 g mięsa krabów z puszki
2 łyżki chudej śmietany
1/4 pęczka natki pietruszki, posiekanej
1 łyżka sosu worcester
125 g sera cheddar, tartego
papryka w proszku
krakersy i/lub surowe warzywa

PRZYGOTOWANIE:

1) W dużej misce nadającej się do użycia w kuchence mikrofalowej rozrobić mąkę kukurydzianą z winem lub wywarem. Dodać serek.

2) Przykryć i wstawić na 45 sekund do nastawionej na dużą moc kuchenki mikrofalowej. Wymieszać. Podgrzewać jeszcze 45–75 sekund.

3) Dodać mięso krabów, śmietanę, natkę pietruszki i sos worcester. Dokładnie wymieszać. Przykryć i ponownie wstawić do kuchenki na 45 sekund. Dodać cheddar, wymieszać dip i podgrzewać jeszcze 45–60 sekund. Posypać papryką. Podawać z krakersami i warzywami.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

2 łyżki dipu zawierają 71 kcal, 5 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 29 mg cholesterolu, 114 mg sodu, 1 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 5 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

4.8/5 - (5 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x