Dip można podawać w miseczkach warzywnych, na przykład w liściach kapusty bądź w połówkach papryki.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
3 i 1/2 szklanki
SKŁADNIKI:
450 g mielonej wołowiny
1/2 cebuli, posiekanej
500 g purée z fasoli
150 g żółtego sera, tartego
1/2 szklanki sosu taco
PRZYGOTOWANIE:
1) Włożyć do rondla wołowinę oraz cebulę. Podsmażać, aż mięso straci różowy kolor. Zlać większość tłuszczu. Zmniejszyć ogień i dodać purée z fasoli oraz żółty ser. Wlać sos taco i podgrzewać, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Podawać na ciepło z chipsami kukurydzianymi.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1/4 szklanki dipu zawiera: 124 kcal, 6 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 27 mg cholesterolu, 225 mg sodu, 6 g węglowodanów, 2 g błonnika, 10 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock