Może i trochę z nim zachodu, ale warto zadać sobie trud i przygotować ten domowy łakoć. Jego smak to kwintesencja lata, idealne na coraz dłuższe wieczory.
Składniki na ciasto brzoskwiniowe
Kluczem są tu pyszne, słodkie i dojrzałe brzoskwinie, których smak nie może równać się z niczym innym. One grają w tym deserze pierwsze skrzypce, ale reszta zespołu jest równie ważna.
Ciasto jogurtowe:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 100 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
Masa serowa:
- 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia
- 100 g jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Mus owocowy:
- 200 g brzoskwiń
- 2–3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Jak przygotować ciasto jogurtowe z musem brzoskwiniowym
- Owoce pokrój i podduś w rondelku z cukrem i sokiem z cytryny. Zblenduj na gładko. Odstaw do wystudzenia.
- Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodaj jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem i szczyptą soli. Dodaj skórkę z cytryny.
- Składniki masy serowej wymieszaj rózgą na gładką masę.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto jogurtowe, na wierzchu rozłóż masę serową.
- Na masie serowej ułóż porcje musu owocowego i przeciągnij patyczkiem do szaszłyków, robiąc marmurkowy wzór.
- Piecz ciasto w 180 st. C przez ok. 45–50 minut, aż ciasto się zetnie i zarumieni.
- Do ostudzonego ciasta można podać dodatkowy mus, lody waniliowe lub oprószyć cukrem pudrem.