Banany w gęstym sosie orzechowym podane z lodami to doskonały deser, którego przyrządzenie trwa kilka minut. Ten nieco staroświecki smakołyk wzbogacony jest sokiem pomarańczowym, który przełamuje słodycz sosu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
40 g masła
100 g orzechów włoskich
3 łyżki miękkiego ciemnego brązowego cukru
4 banany, obrane
sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
8 małych kulek lodów waniliowych
PRZYGOTOWANIE:
1) Roztopić masło na patelni, najlepiej teflonowej. Wrzucić pokruszone orzechy i smażyć minutę na średnim ogniu. Dodać cukier i smażyć 2 minuty, cały czas mieszając.
2) Przesunąć orzechy na bok patelni, by zrobić miejsce na banany. Wrzucić banany i smażyć 30 sekund. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 30 sekund, delikatnie potrząsając patelnią.
3) Powoli wlać na patelnię sok z pomarańczy, dodając skórkę – sos zacznie bulgotać i gwałtownie parować, więc należy zrobić to bardzo ostrożnie. Potrząsnąć patelnią i zamieszać orzechy z cukrem. Doprowadzić do wrzenia. Gotować minutę na dużym ogniu, przesuwając nieco banany łyżką i widelcem, by syrop wrzał równomiernie. Powinien on zgęstnieć i zacząć się przypiekać miejscami, tworząc bardzo gęsty sos pokrywający orzechy. Zestawić z ognia.
4) Przekroić banany w poprzek na połówki i ułożyć po 2 na każdym talerzu. Polać sosem orzechowym. Nałożyć po 2 kulki lodów i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 497 kcal, 33 g tłuszczów (w tym 11 g NKT), 47 g węglowodanów
Źródło zdjęcia: Shutterstock