Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Delikatne ciasto bananowe

Delikatne ciasto bananowe

Poszukujesz przepisu na ciasto, które rozpłynie ci się w ustach? To jest właśnie ten przepis.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

80 minut

LICZBA PORCJI:

1 ciasto


SKŁADNIKI:

5 jajek, żółtka oddzielone od białek
280 g mąki tortowej
300 g cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 banany, rozgniecione
krem czekoladowy lub inny, do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1) Połączyć w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszać żółtka z olejem, wodą oraz esencją waniliową. Dodać do suchych składników, razem z rozgniecionymi bananami. Dokładnie wymieszać.

2) Ubić mikserem białka na sztywną pianę. Połączyć ją z ciastem. Przelać ciasto do formy o średnicy 25 cm. Ponacinać ciasto nożem, żeby usunąć pęcherzyki powietrza.

3) Piec 60 minut w temperaturze 160ºC, na najniższej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika i pozostawić na godzinę. Wyjąć ciasto z formy. Posmarować jego wierzch i boki kremem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 kawałek zawiera 292 kcal, 8 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 89 mg cholesterolu, 324 mg sodu, 50 g węglowodanów, 1 g błonnika, 5 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x