Delikatne ciasto bananowe

Poszukujesz przepisu na ciasto, które rozpłynie ci się w ustach? To jest właśnie ten przepis.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

80 minut

LICZBA PORCJI:

1 ciasto


SKŁADNIKI:

5 jajek, żółtka oddzielone od białek
280 g mąki tortowej
300 g cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 banany, rozgniecione
krem czekoladowy lub inny, do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1) Połączyć w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszać żółtka z olejem, wodą oraz esencją waniliową. Dodać do suchych składników, razem z rozgniecionymi bananami. Dokładnie wymieszać.

2) Ubić mikserem białka na sztywną pianę. Połączyć ją z ciastem. Przelać ciasto do formy o średnicy 25 cm. Ponacinać ciasto nożem, żeby usunąć pęcherzyki powietrza.

3) Piec 60 minut w temperaturze 160ºC, na najniższej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika i pozostawić na godzinę. Wyjąć ciasto z formy. Posmarować jego wierzch i boki kremem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 kawałek zawiera 292 kcal, 8 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 89 mg cholesterolu, 324 mg sodu, 50 g węglowodanów, 1 g błonnika, 5 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock