Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Czekoladowe ciasto z polewą

Czekoladowe ciasto z polewą

Czekoladowe ciasto z polewą zadowoli najbardziej wybrednych gości. Jego głównymi składnikami są: mąka tortowa, cztery jajka, maślanka i czekolada deserowa. Polewa jest własnej roboty.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

45 minut

LICZBA PORCJI:

16 kawałków


SKŁADNIKI:

200 g miękkiego masła
400 g cukru
4 jajka
2 łyżeczki esencji waniliowej
280 g mąki tortowej
po 1 łyżeczce sody oczyszczonej i soli
200 ml maślanki
90 g czekolady deserowej, roztopionej

POLEWA
30 g kakao
1/3 szklanki mleka
100 g masła, pokrojonego
1 łyżeczka esencji waniliowej
430 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

1) Utrzeć w misce masło z cukrem. Wbijać jajka, po jednym. Za każdym razem ucierać masę. Dodać esencję waniliową, mąkę, sodę i sól. Wlać maślankę i czekoladę. Zmiksować ciasto.

2) Przełożyć je do natłuszczonej formy o wymiarach 38 x 25 cm. Piec 25 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić na metalowej kratce.

3) Przygotować polewę: połączyć w rondelku mleko i kakao. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. Dodać masło oraz esencję waniliową i mieszać, aż masło się rozpuści. Wsypać cukier puder, wymieszać. Rozsmarować polewę na cieście.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 kawałek zawiera: 478 kcal, 21 g tłuszczów (w tym 13 g NKT), 99 mg cholesterolu, 383 mg sodu, 71 g węglowodanów, 1 g błonnika, 5 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (5 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x