Czekoladowe ciasto z polewą zadowoli najbardziej wybrednych gości. Jego głównymi składnikami są: mąka tortowa, cztery jajka, maślanka i czekolada deserowa. Polewa jest własnej roboty.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut
LICZBA PORCJI:
16 kawałków
SKŁADNIKI:
200 g miękkiego masła
400 g cukru
4 jajka
2 łyżeczki esencji waniliowej
280 g mąki tortowej
po 1 łyżeczce sody oczyszczonej i soli
200 ml maślanki
90 g czekolady deserowej, roztopionej
POLEWA
30 g kakao
1/3 szklanki mleka
100 g masła, pokrojonego
1 łyżeczka esencji waniliowej
430 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
1) Utrzeć w misce masło z cukrem. Wbijać jajka, po jednym. Za każdym razem ucierać masę. Dodać esencję waniliową, mąkę, sodę i sól. Wlać maślankę i czekoladę. Zmiksować ciasto.
2) Przełożyć je do natłuszczonej formy o wymiarach 38 x 25 cm. Piec 25 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić na metalowej kratce.
3) Przygotować polewę: połączyć w rondelku mleko i kakao. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. Dodać masło oraz esencję waniliową i mieszać, aż masło się rozpuści. Wsypać cukier puder, wymieszać. Rozsmarować polewę na cieście.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 kawałek zawiera: 478 kcal, 21 g tłuszczów (w tym 13 g NKT), 99 mg cholesterolu, 383 mg sodu, 71 g węglowodanów, 1 g błonnika, 5 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock