Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Cytrynowy placek bezowy

Cytrynowy placek bezowy

Do zrobienia tego placka wykorzystaj gotowy spód, dzięki temu przygotowanie nie zajmie dużo czasu.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

45 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

250 g cukru
40 g mąki kukurydzianej
1 szklanka zimnej wody
3 żółtka
1 szklanka soku z cytryny
3 łyżki masła
upieczony kruchy spód ciasta, o średnicy 23 cm

BEZA
1 łyżka mąki kukurydzianej
1/3 szklanki zimnej wody
3 białka
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
6 łyżek cukru

PRZYGOTOWANIE:

1) Połączyć w rondlu cukier z mąką. Wlać wodę. Gotować, cały czas mieszając, aż nadzienie zgęstnieje i zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia.

2) Przełożyć trochę gorącego nadzienia do żółtek. Wymieszać i przelać wszystko do rondla, zamieszać. Gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia.

3) Dodać sok z cytryny i masło. Mieszać, aż masło się roztopi. Wylać nadzienie na spód ciasta.

4) Rozrobić w rondlu mąkę kukurydzianą z wodą. Gotować, aż mieszanina zgęstnieje. Zdjąć z ognia.

5) Roztrzepać białka z esencją waniliową i solą. Dodawać cukier i ubijać mikserem, aż powstanie niezbyt sztywna piana. Dolewać wodę z mąką kukurydzianą i ubijać, aż piana będzie sztywna.


6) Rozprowadzić pianę na gorącym nadzieniu. Piec 20 minut w temperaturze 160°C. Schłodzić.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 376 kcal, 13 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 96 mg cholesterolu, 186 mg sodu, 62 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 4 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x