Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Ciasto bananowo-orzechowe

Ciasto bananowo-orzechowe

Proste ciasto z bananami i orzechami. Dzieci na pewno będą z niego zachwycone, a dzięki orzechom otrzymają dodatkową porcję witamin i żelaza.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

100 minut ( w tym 75 minut pieczenie)

LICZBA PORCJI:

2 ciasta


SKŁADNIKI:

200 g masła
225 g twarożku
300 g cukru
2 jajka
4 banany, rozgniecione
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
475 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
200 g orzechów włoskich, posiekanych

Lukier pomarańczowy
125 g cukru pudru
3 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE:

1) Utrzeć w misce masło i twarożek z cukrem na puszystą masę. Wbić jajka, ponownie utrzeć. Dodać rozgniecione banany, esencję waniliową, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i połowę orzechów. Wymieszać.

2) Przełożyć ciasto do foremek. Posypać orzechami. Piec 1 1/4 godziny w temperaturze 180ºC.

3) Wymieszać składniki lukru, posmarować ciasto.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 kawałek zawiera 234 kcal, 13 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 32 mg cholesterolu, 119 mg sodu, 29 g węglowodanów, 1 g błonnika, 3 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.8/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x