Pyszne ciasteczka, ale przestrzegamy – to nie jest pomysł na deser, tylko na przystawkę. Są pożywne i zawierają szczypiorek i suszoną cebulę.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
16 ciasteczek
SKŁADNIKI:
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki suszonej cebuli
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki szczypiorku, drobno posiekanego
3 łyżki oleju rzepakowego
olej w aerozolu o aromacie maślanym
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, sodą oczyszczoną i suszoną cebulą. Zmiksować maślankę, szczypiorek i olej. Połączyć z suchymi składnikami. Wyrobić ciasto. Mieszać tylko tyle, żeby wszystkie składniki się zwilżyły.
2) Nałożyć kopiastą łyżkę ciasta do papilotek. Spryskać ciasteczka olejem w aerozolu o smaku masła.
3) Piec 14–18 minut w temperaturze 200ºC, aż się przyrumienią. Podawać na ciepło.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 ciasteczko zawiera 85 kcal, 3 g tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 1 mg cholesterolu, 124 mg sodu, 12 g węglowodanów, 1 g błonnika, 2 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock