Kiedy zastąpisz morele oraz orzechy laskowe innymi owocami i orzechami, na przykład suszoną żurawiną i pistacjami, otrzymasz zupełnie inny deser.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
50 ciasteczek
SKŁADNIKI:
250 g masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru, przesianego
2 i 1/2 szklanki mąki
90 g suszonych moreli, drobno posiekanych
70 g orzechów laskowych, drobno posiekanych
PRZYGOTOWANIE:
1) Włożyć masło do dużej miski i wsypać cukier puder. Ucierać mikserem, aż masa uzyska lekką, kremową konsystencję.
2) Przesiać mąkę do tej samej miski i starannie wymieszać z masłem dużą metalową łyżką. Dodać morele i orzechy. Ponownie wymieszać ciasto.
3) Wyłożyć je na blat oprószony mąką i zagniatać, aż będzie gładkie. Podzielić na dwie części, a następnie z każdego kawałka utoczyć wałek długości około 25 cm. Oba owinąć papierem do pieczenia lub folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
4) Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia.
5) Pokroić oba wałki na plasterki grubości 1 cm i ułożyć na blasze w odstępach około 3 cm. Piec ciasteczka 10 minut, aż stwardnieją.
6) Wyjąć je z piekarnika, lecz z blach zdjąć dopiero gdy ostygną. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 sztuka zawiera: 353 kJ, 84 kcal, 1 g białka, 5 g tłuszczów (3 g tłuszczów nasyconych), 8 g węglowodanów (3 g cukrów), <1 g błonnika, 36 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock