Jeśli 12 ciasteczek to dla ciebie zbyt dużo, wypróbuj przepis na ciasteczka z dodatkiem miodu. Otrzymasz z niego 4 sztuki.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
125 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki kamienia winnego
50 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i kamieniem winnym. Dołożyć masło i siekać nożem, aż grudki masła pokryją się mąką. Dodać mleko i miód, wymieszać krótko.
2) Przełożyć ciasto na blat oprószony mąką, zagnieść delikatnie 8–10 razy. Rozwałkować na grubość 2 cm i wycinać ciasteczka okrągłą foremką o średnicy 6–7 cm.
3) Ułożyć na natłuszczonej blasze w odstępach 2,5 cm.
4) Piec 10–15 minut w temperaturze 230ºC, aż się przyrumienią. Podawać na ciepło.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 ciasteczko zawiera: 232 kcal, 12 g tłuszczów (w tym 8 g NKT), 33 mg cholesterolu, 424 mg sodu, 26 g węglowodanów, 1 g błonnika, 4 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock