Ciągutkowa krajanka z toffi jest spełnieniem marzeń każdego łasucha. Są w niej płatki czekolady, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, toffi i kakao. Mimo że składników jest sporo, ciasto nie jest trudne do przygotowania.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
50 minut
LICZBA PORCJI:
35 kawałków
SKŁADNIKI:
160 g mąki
120 g cukru pudru
30 g gorzkiego kakao
150 g zimnego masła
400 ml mleka skondensowanego, słodzonego
340 g płatków czekolady deserowej
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 szklanka orzechów włoskich, grubo posiekanych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukierków toffi lub krówek, pokrojonych na kawałeczki
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w misce mąkę, cukier puder, kakao oraz masło, zagnieść (ciasto powinno przypominać duże okruchy). Wylepić natłuszczoną formę. Piec 10 minut w temperaturze 175°C.
2) Podgrzać w rondlu mleko z połową płatków czekolady, cały czas mieszając, aż masa będzie gładka. Zdjąć z ognia, dodać esencję waniliową.
3) Polać masą upieczone ciasto. Posypać orzechami, wiórkami kokosowymi, toffi i resztą płatków czekolady. Piec jeszcze 20 minut.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 kawałek zawiera: 238 kcal, 14 g tłuszczów (w tym 7 g NKT), 15 mg cholesterolu, 77 mg sodu, 28 g węglowodanów, 2 g błonnika, 3 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock