Chłodnik jogurtowy to idealny wybór podczas ciepłych dni. Prosty i szybki do przygotowania, będzie gotowy w 10 minut.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
250 g mrożonych liści szpinaku, rozmrożonego
1 ząbek czosnku
500 g jogurtu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżki suszonej mięty
Z czym podawać
listki świeżej mięty
starta gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
1) Nalać do dzbanka 300 ml lodowatej wody, wrzucić kilka kostek lodu i odstawić do lodówki. Wycisnąć i drobno posiekać szpinak; włożyć go do miski.
2) Obrać i rozgnieść czosnek. Dodać do szpinaku wraz z jogurtem, solą, pieprzem i suszoną miętą. Jeśli szpinak nie jest dostatecznie rozdrobniony, utrzeć masę mikserem.
3) Ciągle mieszając, stopniowo dodawać do masy lodowatą wodę. Doprawić, nakryć i odstawić w chłodne miejsce.
4) Przed podaniem rozlać zupę do głębokich talerzy; przybrać miętą i gałką muszkatołową.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 85 kcal, 8 g białka, 2 g tłuszczów, 10 g węglowodanów
Źródło zdjęcia: Shutterstock