Warto użyć do tych burgerów bułeczek aromatyzowanych cebulą lub ziołami, wtedy będą smakowały jeszcze lepiej.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
35 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
60 ml oliwy z oliwek plus 3 łyżki
6 łyżek octu balsamicznego
4 grube plasterki cebuli
1 łyżeczka czosnku, wyciśniętego
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
4 duże kapelusze pieczarek
1 łyżka płynnego miodu
4 kajzerki lub inne bułki, przekrojone poziomo na połówki
1 garść listków rukoli
1 papryka, pokrojona w paski
125 g sera mozzarella, pokruszony
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w czystej, foliowej torebce 60 ml oliwy z 2 łyżkami octu. Włożyć plasterki cebuli, obtoczyć je w oliwie i zamknąć szczelnie torebkę. Odłożyć na 30 minut.
2) Wymieszać resztę oliwy z czosnkiem i bazylią w małej misce. Posmarować nią kapelusze pieczarek z obu stron i odłożyć.
3) Zagotować miód i resztę octu w małym rondlu. Gotować 5 minut, aż sos zgęstnieje. Zestawić z ognia.
4) Przykryć płytę lub ruszt grilla folią aluminiową i rozgrzać do średniej temperatury. Odsączyć cebulę, a marynatę wylać. Piec cebulę i pieczarki bezpośrednio nad ogniem 10–12 minut, często odwracając na drugą stronę. Ułożyć na bułeczkach razem z listkami rukoli, papryką i serem mozzarella. Skropić sosem miodowym i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 301 kcal, 12 g białka, 15 g tłuszczów, 30 g węglowodanów
Źródło zdjęcia: Shutterstock