Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Burgery pieczarkowe

Burgery pieczarkowe

Warto użyć do tych burgerów bułeczek aromatyzowanych cebulą lub ziołami, wtedy będą smakowały jeszcze lepiej.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

35 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

60 ml oliwy z oliwek plus 3 łyżki
6 łyżek octu balsamicznego
4 grube plasterki cebuli
1 łyżeczka czosnku, wyciśniętego
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
4 duże kapelusze pieczarek
1 łyżka płynnego miodu
4 kajzerki lub inne bułki, przekrojone poziomo na połówki
1 garść listków rukoli
1 papryka, pokrojona w paski
125 g sera mozzarella, pokruszony

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w czystej, foliowej torebce 60 ml oliwy z 2 łyżkami octu. Włożyć plasterki cebuli, obtoczyć je w oliwie i zamknąć szczelnie torebkę. Odłożyć na 30 minut.

2) Wymieszać resztę oliwy z czosnkiem i bazylią w małej misce. Posmarować nią kapelusze pieczarek z obu stron i odłożyć.

3) Zagotować miód i resztę octu w małym rondlu. Gotować 5 minut, aż sos zgęstnieje. Zestawić z ognia.

4) Przykryć płytę lub ruszt grilla folią aluminiową i rozgrzać do średniej temperatury. Odsączyć cebulę, a marynatę wylać. Piec cebulę i pieczarki bezpośrednio nad ogniem 10–12 minut, często odwracając na drugą stronę. Ułożyć na bułeczkach razem z listkami rukoli, papryką i serem mozzarella. Skropić sosem miodowym i podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 301 kcal, 12 g białka, 15 g tłuszczów, 30 g węglowodanów

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x