Dzięki użyciu maślanki i soku pomarańczowego zamiast kremówki, bułki scones z makiem są mniej tuczące niż bułki tradycyjne. Suszone żurawiny, skórka pomarańczowa i płatki owsiane urozmaicają ten niskokaloryczny przysmak.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut
LICZBA PORCJI:
12 bułek
SKŁADNIKI:
250 g mąki
100 g cukru
45 g płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżka maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
70 g zimnego masła
1 jajko
1/2 szklanki soku pomarańczowego
3 łyżki maślanki
50 g suszonych żurawin
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
1) Połączyć w misce osiem pierwszych składników, posiekać nożem. Zmiksować jajko z sokiem i maślanką, dodać do ciasta razem z żurawinami i skórką pomarańczową, wymieszać.
2) Zagnieść ciasto na blacie oprószonym mąką. Uformować dwa placki o średnicy 15 cm. Ułożyć na natłuszczonej blasze. Pokroić na osiem klinów.
3) Piec 15 minut w temperaturze 190ºC.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 bułka zawiera: 197 kcal, 6 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 31 mg cholesterolu, 253 mg sodu, 32 g węglowodanów, 1 g błonnika, 4 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock