Zawierają mało tłuszczów nasyconych, ponieważ dodaje się do nich olej zamiast masła.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
12
SKŁADNIKI:
245 g mąki i nieco więcej, do oprószenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
250 g batatów, ugotowanych i rozgniecionych
60 ml oleju roślinnego
60 ml półtłustego mleka
1 duże jajko, lekko ubite
2 łyżki drobnego brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Przesiać do małej miski mąkę, sól, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową.
2) Wymieszać w misce bataty z olejem, mlekiem, jajkiem i cukrem. Wsypać mąkę z dodatkami. Szybko wyrobić ciasto.
3) Wyłożyć je na blat oprószony mąką. Rozwałkować na grubość 2 cm. Wykroić z niego krążki foremką o średnicy 6 cm i ułożyć na blasze do pieczenia, w odstępach 2–3 cm. Zebrać pozostałe ciasto, zagnieść, rozwałkować i wykroić kolejne krążki. Piec bułki 12–15 minut, aż się przyrumienią. Podawać na ciepło.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 sztuka zawiera: 142 kcal, 3 g białka, 5 g tłuszczów, 0,8 g tłuszczów nasyconych, 23 g węglowodanów, 1 g błonnika, 0,49 g soli
Źródło zdjęcia: Shutterstock