Wyrazista w smaku brukselka przyjemnie kontrastuje z delikatnymi młodymi ziemniakami.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
300 g brukselki (kapustki przekrojone na pół)
350 g młodych ziemniaków, nieobranych (pokrojone na grube plastry)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szalotka lub 1/4 cebuli, drobno posiekanej
60 g chudej szynki lub prosciutto, bez skóry, drobno pokrojonej
2 łyżeczki musztardy dijon
1/4 łyżeczki soli
mielony czarny pieprz, do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1) Gotować brukselkę i ziemniaki 8–10 minut na parze, by stały się miękkie, a następnie odsączyć.
2) Rozgrzać oliwę na dużej patelni o nieprzywierającym dnie, na dość dużym ogniu. Wrzucić szalotkę lub cebulę i smażyć 2–3 minuty, aż zmięknie. Dodać szynkę i musztardę, wymieszać. Włożyć brukselkę i ziemniaki. Posypać potrawę solą i pieprzem, podgrzewać 2 minuty i od razu podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 142 kcal, 7,5 g białka, 5 g tłuszczów, 0,8 g tłuszczów nasyconych, 19 g węglowodanów, 4 g błonnika, 0,9 g soli
Źródło zdjęcia: Shutterstock