Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Bawarska tarta jabłkowa

Bawarska tarta jabłkowa

Bawarska tarta jabłkowa ma pyszne nadzienie serowe i wygląda niezwykle apetycznie.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

65 minut

LICZBA PORCJI:

12


SKŁADNIKI:

75 g miękkiego masła
70 g cukru
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
125 g mąki
szczypta cynamonu

NADZIENIE
225 g chudego serka śmietankowego
50 g cukru
1 jajko
1 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

WIERZCH
4 kwaskowate jabłka, obrane i pokrojone w plasterki
70 g cukru
3/4 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

1) Utrzeć masło z cukrem. Dodać esencję waniliową, mąkę i cynamon. Wyrobić. Wylepić formę.

2) Utrzeć serek z cukrem. Połączyć z jajkiem i esencją waniliową. Rozsmarować na cieście.

3) Wymieszać jabłka z cukrem i cynamonem, ułożyć na nadzieniu. Piec ciasto 40 minut w temperaturze 200°C, aż jabłka będą miękkie.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 213 kcal, 9 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 42 mg cholesterolu, 113 mg sodu, 30 g węglowodanów, 1 g błonnika, 4 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (5 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x