Bawarska tarta jabłkowa ma pyszne nadzienie serowe i wygląda niezwykle apetycznie.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
65 minut
LICZBA PORCJI:
12
SKŁADNIKI:
75 g miękkiego masła
70 g cukru
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
125 g mąki
szczypta cynamonu
NADZIENIE
225 g chudego serka śmietankowego
50 g cukru
1 jajko
1 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
WIERZCH
4 kwaskowate jabłka, obrane i pokrojone w plasterki
70 g cukru
3/4 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
1) Utrzeć masło z cukrem. Dodać esencję waniliową, mąkę i cynamon. Wyrobić. Wylepić formę.
2) Utrzeć serek z cukrem. Połączyć z jajkiem i esencją waniliową. Rozsmarować na cieście.
3) Wymieszać jabłka z cukrem i cynamonem, ułożyć na nadzieniu. Piec ciasto 40 minut w temperaturze 200°C, aż jabłka będą miękkie.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 213 kcal, 9 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 42 mg cholesterolu, 113 mg sodu, 30 g węglowodanów, 1 g błonnika, 4 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock