Przygotujemy z bagietki i dużej ilości papryki, cukinii, czerwonej cebuli pieczonej z czosnkiem i rozmarynem oraz pokruszonego sera feta kanapki w stylu śródziemnomorskim. To będzie prawdziwa uczta kanapkowa. Co ważne, zawierają one znacznie mniej tłuszczu niż tradycyjne kanapki z serem lub wędliną.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
2 czerwone papryki, przekrojone wzdłuż na ćwiartki
4 podłużne bułki lub małe bagietki, przekrojone wzdłuż
1 czerwona cebula, pokrojona na cząstki
2 duże cukinie, pokrojone ukośnie na plasterki (razem ok. 340 g)
2–3 ząbki czosnku, posiekane
3 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
150 g sera feta
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać mocno opiekacz. Włożyć paprykę, skórką do góry, na około 10 minut, aż skórka przypiecze się i lekko zwęgli. Umieścić ją w torebce foliowej i odłożyć na 15 minut, aż ostygnie na tyle, by nie parzyła.
2) Wstawić do opiekacza bułkę, przekrojoną stroną do góry. Lekko opiec, następnie wyjąć i przełożyć na deskę do krojenia.
3) Wyjąć ruszt z grilla i usunąć z brytfanny wszystkie okruszki. Włożyć do niej cebulę, cukinię i czosnek. Posypać listkami rozmarynu oraz skropić oliwą. Doprawić solą i pieprzem do smaku i opiekać 8–10 minut, przewracając warzywa raz, aż przyrumienią się z obu stron.
4) Obrać paprykę ze skórki małym ostrym nożykiem. Pokroić na grube plastry. Ułożyć wraz z upieczonymi warzywami na spodach bułek i skropić sosem z brytfanny. Umieścić wszystkie spody w brytfannie.
5) Posypać z wierzchu pokruszonym serem feta i opiekać 3–4 minuty, aż ser przyrumieni się lekko. Przykryć wierzchami bułek. Po wyjęciu z opiekacza przekroić każdą bułkę ukośnie i podawać natychmiast.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 500 kcal, 20 g białka, 14 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 80 g węglowodanów (w tym 10 g cukrów), 4 g błonnika
Źródło zdjęcia: Shutterstock