Te babeczki czekoladowe to słodka przekąska której nikt się nie oprze.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
50 minut
LICZBA PORCJI:
12 babeczek
SKŁADNIKI:
50 g masła, miękkiego
3 łyżki serka śmietankowego
60 g mąki
NADZIENIE
1 żółtko
3 łyżki cukru
1 i 1/2 łyżeczki masła, roztopionego
1 i 1/2 łyżeczki mleka 2%
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1/2 tabliczki czekolady deserowej, roztopionej
12 połówek orzechów włoskich, pekan lub laskowych
PRZYGOTOWANIE:
1) Utrzeć masło z serkiem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję.
2) Uformować z ciasta kulki o średnicy 2,5 cm. Ułożyć w natłuszczonych foremkach do muffinek.
3) Utrzeć w misce żółtko z cukrem, masłem, mlekiem i esencją waniliową. Wlać ostudzoną czekoladę. Wymieszać nadzienie. Napełnić nim foremki do 3/4 wysokości. Dekorować orzechami.
4) Piec 20 minut w temperaturze 190°C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 134 kcal, 10 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 33 mg cholesterolu, 63 mg sodu, 12 g węglowodanów, 1 g błonnika, 2 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock