Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Weź pieczonego kurczaka i…

Weź pieczonego kurczaka i…

Pieczony kurczak może być podstawą wielu rozmaitych dań. Jeśli kupimy gotowego pieczonego kurczaka po drodze z pracy do domu, jego zapach szybko zwabi całą rodzinę do kuchni!

Letnia sałatka makaronowa

Ugotować al dente penne lub inny krótki makaron. Obrać pieczonego kurczaka z kości i porwać mięso na kawałki. Przekroić na połowy 250 g pomidorków koktajlowych i pokroić 150 g grillowanego marynowanego bakłażana. Odcedzić makaron, przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużej miski. Dodać 90 g pesto i wymieszać, żeby sos pokrył cały makaron. Dodać kurczaka, pomidory i bakłażana. Doprawić, delikatnie wymieszać i podawać.

Tacos z kurczakiem

Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Rozłożyć 12 placków taco na blasze i wstawić do piekarnika na 5 minut. W tym czasie obrać upieczonego kurczaka z kości i porwać mięso na kawałki. Wymieszać z 200 ml sosu taco. Zetrzeć 100 g cheddara i podrzeć 1/2 sałaty lodowej na kawałki. Włożyć składniki do oddzielnych miseczek i podać z gorącymi plackami taco do nakładania.

Paczuszki z kurczakiem i fetą

Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Obrać upieczonego kurczaka z kości i posiekać mięso. Wymieszać je w misce razem z 150 g mrożonego groszku i 100 g pokruszonej fety. Rozłożyć arkusz ciasta filo i posmarować oliwą. Na nim położyć drugi arkusz, posmarować go oliwą, a na nim trzeci. Nałożyć 1/4 nadzienia na brzegu arkusza, około 7 cm z każdej strony. Zawinąć brzeg z nadzieniem, później boki, zawinąć do końca jak krokiety. W taki sam sposób przygotować pozostałe trzy paczuszki. Ułożyć paczuszki brzegiem do dołu na blasze i posmarować oliwą z oliwek. Posypać 2 łyżkami sezamu i piec 15 minut, aż się przyrumienią.

Burgery z kurczaka

Obrać upieczonego kurczaka z kości i pokroić w plastry. Przekroić 4 bułki do hamburgerów i opiec je na złoto. Posmarować majonezem, nałożyć rukoli i 2 plastry pomidora. Na wierzchu ułożyć plastry kurczaka z kolejną porcją majonezu. Doprawić, przykryć drugą połową bułki i podawać.

Sałatka Cezara

Pokroić 3 plastry boczku i pokroić 4 grube kromki chleba w kostkę o boku 1,5 cm. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i smażyć boczek 2 minuty na średnim ogniu. Dodać kostki chleba i smażyć 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż grzanki się zrumienią. Przełożyć na talerz wysłany ręcznikiem papierowym, żeby ostygły. Obrać pieczonego kurczaka z kości i porwać mięso na kawałki. Obrać sałatę rzymską z zewnętrznych liści. Wyrzucić je, resztę zaś porwać na kawałki. Wymieszać w dużej misce z kurczakiem, boczkiem i grzankami. Polać 2–3 łyżkami gotowego sosu do sałatki Cezar, wymieszać i podawać.

Sałatka azjatycka

Obrać upieczonego kurczaka z kości, porwać mięso na kawałki i przełożyć do miski. Drobno poszatkować 300 g kapusty, zetrzeć na tarce marchewkę i wymieszać z kurczakiem. Wymieszać 60 ml słodkiego sosu chili i sok z limonki. Dodać do sałatki, wymieszać i podawać.

Kurczak z makaronem w kremowym sosie

Ugotować 350 g makaronu świderki al dente. Obrać kurczaka z kości i grubo posiekać. Rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni. Smażyć 200 g pokrojonych w plasterki pieczarek na średnim ogniu 3 minuty, aż się przyrumienią. Dodać 300 ml śmietanki, doprowadzić do wrzenia i od razu wyłączyć kuchenkę. Odcedzić makaron, przełożyć na patelnię razem ze 100 g szpinaku. Dodać kurczaka, wymieszać i podawać.

Zupa z kurczaka i kukurydzy

Obrać kurczaka z kości, zdjąć skórę, mięso drobno posiekać. Drobno pokroić 4 dymki. Rozgrzać 2 łyżki oliwy w rondlu i smażyć dymkę 4 minuty na średnim ogniu, aż zmięknie. Dodać 625 ml wywaru drobiowego, 400 g kukurydzy z puszki, 250 ml mleczka kokosowego i kurczaka. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut.

Kurczak na grzance z serem

Ukroić 8 grubych kromek wiejskiego chleba. Opiec z obu stron i wystudzić. Obrać kurczaka z kości i pokroić mięso w plastry. Na grzankach ułożyć grube plastry awokado i kurczaka, na wierzchu po 2 plastry pomidora i posypać 100 g tartego cheddara. Ustawić grzanki na blasze i zapiekać 2 minuty, aż ser rozpuści się i zacznie bulgotać. Podawać od razu.

Fot. Shutterstock

Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x