Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Szybkie sposoby na pieczone ziemniaki

Szybkie sposoby na pieczone ziemniaki

Gdy mamy ochotę na pożywny, prosty i lekki posiłek lub przystawkę, możemy przygotować ziemniaki w mundurkach z nadzieniem lub dodatkami.

Jakie ziemniaki

Wybierz odmianę nadającą się do pieczenia. Lepsze będą ziemniaki bogate w skrobię, mączyste lub uniwersalne niż sałatkowe, które są bardziej wodniste. Sprawdzą się na przykład odmiany ibis, tajfun lub bryza. Piec można również bataty.

Pieczenie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyszorować twardą szczoteczką pod bieżącą wodą 1 bądź 2 ziemniaki o wadze 300 g. Osuszyć papierowym ręcznikiem i nakłuć w kilku miejscach widelcem lub małym, ostrym nożem (w przeciwnym razie pod wpływem rosnącego ciśnienia w ich wnętrzu mogą się rozpaść w czasie pieczenia i pobrudzić piekarnik). Piec 1,5 godziny, aż skórka będzie chrupiąca, a miąższ miękki po nakłuciu szpikulcem lub małym nożem.

Na skróty

Posmarować wyszorowane, osuszone i ponakłuwane ziemniaki niewielką ilością oliwy z oliwek, po czym ułożyć na papierowym ręczniku. Piec 8 minut w kuchence mikrofalowej – w połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę. Skórka nie będzie tak chrupiąca jak po wyjęciu z piekarnika, ale czas przygotowania zdecydowanie się skróci.

Nadzienie lub dodatki

Odkroić plasterek upieczonego ziemniaka i wydrążyć środek (pozostawić przy skórce warstwę miąższu grubości 1 cm). Utłuc miąższ z pozostałymi składnikami nadzienia, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie nałożyć z powrotem do środka.
Drugi sposób: przekroić ziemniaka wzdłuż na pół i wzruszyć widelcem miąższ, po czym nałożyć dodatki. Odgrzewać tak przygotowane ziemniaki 10–15 minut w piekarniku, zwłaszcza jeśli w nadzieniu jest ser, który powinien się roztopić.

Serowe pyszności
Utłuc miąższ ze startym cheddarem, pokrojoną dymką lub posiekanym szczypiorkiem i niewielką ilością masła. Można użyć również sera brie, niebieskiego sera pleśniowego lub fety.

Świeże zioła
Rozgnieść miąższ z posiekanymi ziołami, na przykład rozmarynem, szczypiorkiem, natką pietruszki, tymiankiem lub bazylią – można użyć jednego rodzaju ziół lub kilku naraz. Dodać trochę masła, po czym posypać solą i pieprzem (smak zaostrzy odrobina posiekanej papryczki chili i/lub czosnku, usmażonych na oleju lub maśle).

Salsa pomidorowa
Wydrążyć miąższ i utłuc ze startym cheddarem. Nałożyć z powrotem do środka. Przykryć sałatką z drobno pokrojonych pomidorów, osączonej kukurydzy z puszki i pokrojonego w kostkę awokado z odrobiną soku z cytryny lub limonki.

Ryby i owoce morza
Wymieszać miąższ z odsączonym łososiem, tuńczykiem, sardynkami z puszki lub małymi gotowanymi krewetkami, kawałkami wędzonego łososia albo śledzia, rozdrobnionym gotowanym dorszem lub łupaczem. Udekorować śmietaną.

Warzywna uczta
Podsmażyć na oliwie plasterki cukinii, pieczarek, i czosnku oraz talarki cebuli. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i usmażyć. Doprawić do smaku i nałożyć do ziemniaków.

Dla mięsożerców
Wymieszać rozgnieciony miąższ z salami; musztardą i drobno pokrojoną szynką; pieczoną wołowiną i chrzanem śmietankowym; usmażonym, pokrojonym w kostkę boczkiem lub chorizo.

Śródziemnomorska magia
Przekroić ziemniaka na pół, wzruszyć miąższ i nałożyć sos bolognese lub trochę ratatui. Posypać parmezanem i bazylią.

Pyszne jajko
Wymieszać miąższ z posiekanymi, ugotowanymi na twardo jajkami, szczypiorkiem i łyżką majonezu.

Dekoracyjna przystawka

Jeśli pieczone ziemniaki podajemy jako dodatek do dania głównego, wystarczy nałożyć na nie nieco masła, kwaśnej śmietany, majonezu, serka śmietankowego czy jogurtu naturalnego i ewentualnie polać je kilkoma kroplami słodkiego sosu chili.

Fot. Shutterstock

5/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x