Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Sandwicze nie tylko na drugie śniadanie

Sandwicze nie tylko na drugie śniadanie

Sandwiczami nazywa się zazwyczaj dwie kromki chleba lub połówki bułki złożone razem i wypełnione różnymi dodatkami. Nadają się na piknik i na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.

Sandwicze mogą mieć różną wielkość i kształt. Niektóre jada się rękami, inne widelcem i nożem. Podaje się je na gorąco i na zimno. Bywają też sandwicze otwarte, wielopoziomowe lub zawinięte w tortilli.

Nowoczesne sandwicze

Sandwicze nie muszą być nudne. Wystarczy zamiast masła lub majonezu użyć do posmarowania pieczywa jednej z błyskawicznych past.
Majonez chrzanowy: Wymieszać 1/4 szklanki majonezu z 1 i 1/2 łyżeczki posiekanej cebuli dymki i 1 i 1/2 łyżeczki chrzanu
Majonez włoski: Wymieszać 1/4 szklanki majonezu z 3/4 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz 1/8 łyżeczki suszonej bazylii.
Majonez z tapenadą: Wymieszać 2 łyżki majonezu z 2 łyżkami posiekanych oliwek, 1/8 łyżeczki zmiażdżonego czosnku oraz szczyptą suszonego tymianku i pieprzu.
Pasta z awokado: Rozgnieść połówkę awokado. Wymieszać z 1 łyżką posiekanej cebuli dymki, 1 łyżeczką białego octu balsamicznego oraz 1/8 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu.
Pasta chimichurri: Do 2 łyżek oliwy z oliwek dodać po 1 łyżce czerwonego octu winnego, posiekanej cebuli i posiekanych listków świeżej kolendry, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki suszonego oregano oraz po 1/8 łyżeczki soli i pieprzu kajeńskiego. Utrzeć starannie.
Winegret z serem: Utrzeć po 2 łyżki oliwy z oliwek i octu z 1 łyżką tartego parmezanu, 1 łyżeczką cukru, po 1/4 łyżeczki suszonego oregano i mielonej papryki oraz po 1/8 łyżeczki suszonego czosnku i mielonej gorczycy.
Pasta z suszonych pomidorów: Wymieszać po 2 łyżki majonezu i drobno posiekanych suszonych pomidorów w oleju z 2 łyżeczkami posiekanej czerwonej cebuli.
Pasta z karczochów i pepperoncini: Zmiksować 2 serca karczochów z zalewy z 2 papryczkami pepperoncini.

Sekrety dobrego sandwicza

Przygotowując sandwicze na przyjęcie, należy posmarować pieczywo masłem lub margaryną, żeby nie wchłaniało sosu z mięsa.
Najlepsze dodatki do sandwiczów to: guacamole, salsa, serki śmietankowe, majonez, ser żółty i pleśniowy, smażone pieczarki lub paseczki usmażonego na chrupko bekonu bądź boczku.

Fot. Adobe Stock

4.7/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x