Kategoria: Porady i inspiracje

Soczyste paczuszki z owocami morza
Gotowanie całej ryby lub filetów w paczuszkach powoduje, że wszystkie soki są zachowane, a ryba – soczysta i delikatna. Jest to również ciekawy sposób podania ryby, bo odpakowywanie paczuszki podczas kolacji jest miłą zabawą.

Niedoceniany błonnik
Błonnik ma o wiele więcej zalet, niż niegdyś zakładano. Dzięki najnowszym badaniom zaczynamy coraz lepiej poznawać właściwości tego ważnego składnika naszego pożywienia, który może być pomocny w zapobieganiu nowotworom, chorobom sercowo-naczyniowym, cukrzycy typu 2. i wielu innym chorobom.

Podstawy zdrowego odżywiania
Żeby odżywiać się zdrowo, należy zmniejszyć ilość tłuszczów nasyconych oraz soli w diecie, a także spożywać pełnowartościowe pokarmy z różnych grup. Różnorodność witamin, minerałów, białek i przeciwutleniaczy pozwala nam być zdrowymi i mieć dużo energii. Codziennie jadaj produkty z czterech podstawowych grup pokarmowych.

Sosy czekoladowe
Sos czekoladowy – czy to podawany na gorąco czy na zimno – uatrakcyjnia smak i wygląd owoców, lodów czy gotowych ciast.

Jedzenie, które dodaje energii
Kiedy upewnimy się, że podłożem naszego zmęczenia nie jest żadna poważna choroba, możemy spróbować wspomóc się odpowiednim żywieniem. Często wystarczy zwykła, prosta z pozoru zmiana diety, aby organizm otrzymał potrzebną dawkę energii.

Zanim kupisz jagnięcinę albo baraninę
Jagnięcina to bardzo pożywne czerwone mięso od zwierząt wypasanych na trawiastych pastwiskach. Około połowa tłuszczu to „dobre” jedno lub wielonienasycone kwasy tłuszczowe.