Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Owoce na talerzu. Jabłka

Owoce na talerzu. Jabłka

Na rynku dostępne są różne odmiany jabłek, od słodkich po kwaskowate. Będą smakowały w sałatkach, sosach oraz w słodkich wypiekach.

Jak kupować

Jabłka są dostępne przez cały rok (sezon na poszczególne odmiany przypada w różnych okresach. Najlepiej wybierać twarde, o gładkiej skórce, bez plam i obtłuczeń. Z jabłkami należy obchodzić się delikatnie, aby ich nie obtłuc.

Jak przechowywać

Jabłka przechowujemy do 6 tygodni w lodówce, z dala od warzyw o silnej woni. Z 450 g całych jabłek uzyskuje się 2 i 3/4 szklanki pokrojonych w plasterki.

Odmiany jabłek

Braeburn
Kwaskowate, o korzennej nucie. Chrupiące, twardawe. Nadają się do pieczenia, do sałatek i przetworów.
Sezon: od listopada do maja.

Cortland
Słodkie, o kwaskowatej nucie. Nie brązowieją po pokrojeniu. Dobre do pieczenia, na szarlotkę, do sałatek i przetworów.
Sezon: od września do lutego.

Empire
Lekko kwaskowate. Soczyste, chrupiące. Nadają się do jedzenia na surowo, do pieczenia, sałatek i przetworów.
Sezon: od września do marca.

Fuji
Słodkie, soczyste i chrupiące. Nadają się do pieczenia i do sałatek. W Polsce rosną w cieplejszych rejonach.
Sezon: od listopada do czerwca.

Gala
Słodkie, soczyste i kruche. Dobre do jedzenia na surowo i w sałatkach.
Sezon: od października do kwietnia.

Golden Delicious
Słodkawe, soczyste, kruche. Dobre na surowo i pieczone. Nadają się do szarlotek, sałatek i przetworów.
Sezon: od października do stycznia.

Granny Smith
Kwaśne i twardawe. Nadają się do pieczenia, sałatek i przetworów. W Polsce rosną tylko w cieplejszych rejonach.
Sezon: od listopada do maja.

Jonatan
Kwaskowate, lekko korzenne w smaku. Dość miękkie. Dobre na surowo i pieczone. Nadają się do szarlotek, sałatek i przetworów.
Sezon: od października do marca.

McIntosh
Lekko kwaskowate, soczyste i miękkie. Dobre na surowo, do szarlotek, sałatek i przetworów.
Sezon: od września do kwietnia.

Pink Lady
Lekko kwaskowate, chrupiące. Nadają się do jedzenia na surowo, do pieczenia i do sałatek.
Sezon: od listopada do lipca.

Red Delicious
Słodkie i kruche. Dobre na surowo i w sałatkach.
Sezon: od września do czerwca.

Rome Beauty
Lekko kwaskowate, twardawe. Nadają się do pieczenia oraz do przecierów.
Sezon: od października do maja.

Fot. Shutterstock

5/5 - (1 vote)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x