Kategoria: Owoce i warzywa w kuchni

Jak przygotować warzywa
Nie rezygnuj z przyrządzania mniej znanych warzyw tylko dlatego, że nie wiesz, jak je przygotować. To najczęściej bardzo proste. A oto kilka cennych wskazówek.

Warzywa Na Kuchennym Stole
Ważne jest nie tylko w jaki sposób uprawiano warzywa, ale także jak będziemy je przechowywać i przetwarzać. Gotując je w niewłaściwy sposób, możemy zniszczyć wiele zawartych w nich zdrowych substancji.

Maniok bez tajemnic
To tropikalne warzywo korzeniowe o grubej, przypominającej korę, brązowej skórce i białym, skrobiowym wnętrzu jest podobne do ziemniaka, lecz twardsze ze względu na większą zawartość skrobi.

Marchew – bez tajemnic
Jeśli istnieje warzywo, które zasługuje na złoty medal za uniwersalność i wartości odżywcze, to jest nim marchewka. Przepisy na dania z surowej i gotowanej marchwi można znaleźć w książkach kucharskich w niemal każdym kraju świata.

Karczoch sposobem na niestrawność
Karczochy należą do jednych z najstarszych roślin uprawnych i wykorzystywane są nie tylko jako przysmak, lecz także jako środek leczniczy. Duże kwiatostany rośliny nadają się do jedzenia, natomiast liście od dawna stosowane są przez zielarzy jako środek pobudzający wydzielanie żółci, wspomagającej organizm w rozbijaniu tłuszczów z przyjmowanego pożywienia. Nawet dziś zielarze zalecają zażywanie wyciągu z liści karczocha osobom cierpiącym na różne problemy trawienne.

Figi bez tajemnic
Figi zapobiegają takim dolegliwościom, jak choroba wieńcowa, zespół napięcia przedmiesiączkowego i hemoroidy. Są to owoce szczególnie bogate w minerały, błonnik i polifenole, związki, które neutralizują wolne rodniki.