Oliwy i oleje nadają sałatkom niepowtarzalne zapachy, podkreślają smak składników i podnoszą wartość odżywczą: dostarczają zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz umożliwiają przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ocet od pradawnych czasów stosowano do przyprawiania i konserwowania potraw oraz do leczenia różnych dolegliwości. Dobry ocet podkreśla i uszlachetnia smak prostych składników.
Olej z pestek dyni
Ciemnozielony i gęsty, do sałat liściastych, sałatek warzywnych, sałatek z roślinami strączkowymi i z mięsem.
Oliwa z oliwek
Najlepsze gatunki dodaje się do sałatek i zimnych potraw, oliwę średniej jakości można stosować do smażenia.
Olej rzepakowy
Orzechowy aromat oleju rzepakowego wyciskanego na zimno najlepiej nadaje się do sałatek, dipów i marynat.
Olej sezamowy
Dodaje się go kilka kropli do sosów i dipów z oleju o neutralnym smaku.
Olej z pestek winogron
Do sałatek, ale także do smażenia. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Olej z orzechów włoskich
Ma delikatny orzechowy aromat, jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Doskonały do skrapiania sałatek.
Ocet balsamiczny czerwony i biały
Słodkawy, delikatny i kwaskowy, najlepiej komponuje się z pomidorami i mozzarellą, a także z truskawkami.
Ocet jabłkowy
Produkowany z moszczu jabłkowego. Rozcieńczony pobudza przemianę materii. Do surówek i sałatek drobiowych.
Ocet piwny słodowy
Delikatny, wyrazisty dodatek do ciemnych sałat liściastych, sałatek z białą kapustą, sałatek warzywnych i z wieprzowiny.
Ocet z czarnych porzeczek
Ma ziołowo-owocowy smak, najbardziej pasuje do sałaty liść dębu i batawii, do grzybów, czerwonego mięsa i tuńczyka.
Ocet szampański
Łagodny ocet uzyskiwany z szampana. Do sałat liściastych, sałatek z białego mięsa, ryb i delikatnych warzyw.
Ocet ryżowy
Ma prawie neutralny smak i dzięki niskiej zawartości kwasów (5–6%) jest delikatny. Do sałatek azjatyckich.
Ocet winny biały i czerwony
Ocet z białego wina ma łagodny smak, z czerwonego wina jest mocniejszy i bardziej lub mniej owocowy.
Ocet sherry
Do sałat liściastych, sałatek z ryżem i zbożami, z mięsem oraz z rybą.
Fot. Adobe Stock