Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Oliwa, oleje i octy do sałatek

Oliwa, oleje i octy do sałatek

Oliwy i oleje nadają sałatkom niepowtarzalne zapachy, podkreślają smak składników i podnoszą wartość odżywczą: dostarczają zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz umożliwiają przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ocet od pradawnych czasów stosowano do przyprawiania i konserwowania potraw oraz do leczenia różnych dolegliwości. Dobry ocet podkreśla i uszlachetnia smak prostych składników.

Olej z pestek dyni
Ciemnozielony i gęsty, do sałat liściastych, sałatek warzywnych, sałatek z roślinami strączkowymi i z mięsem.

Oliwa z oliwek
Najlepsze gatunki dodaje się do sałatek i zimnych potraw, oliwę średniej jakości można stosować do smażenia.

Olej rzepakowy
Orzechowy aromat oleju rzepakowego wyciskanego na zimno najlepiej nadaje się do sałatek, dipów i marynat.

Olej sezamowy
Dodaje się go kilka kropli do sosów i dipów z oleju o neutralnym smaku.

Olej z pestek winogron
Do sałatek, ale także do smażenia. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe.

Olej z orzechów włoskich
Ma delikatny orzechowy aromat, jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Doskonały do skrapiania sałatek.

Ocet balsamiczny czerwony i biały
Słodkawy, delikatny i kwaskowy, najlepiej komponuje się z pomidorami i mozzarellą, a także z truskawkami.

Ocet jabłkowy
Produkowany z moszczu jabłkowego. Rozcieńczony pobudza przemianę materii. Do surówek i sałatek drobiowych.

Ocet piwny słodowy
Delikatny, wyrazisty dodatek do ciemnych sałat liściastych, sałatek z białą kapustą, sałatek warzywnych i z wieprzowiny.

Ocet z czarnych porzeczek
Ma ziołowo-owocowy smak, najbardziej pasuje do sałaty liść dębu i batawii, do grzybów, czerwonego mięsa i tuńczyka.

Ocet szampański
Łagodny ocet uzyskiwany z szampana. Do sałat liściastych, sałatek z białego mięsa, ryb i delikatnych warzyw.

Ocet ryżowy
Ma prawie neutralny smak i dzięki niskiej zawartości kwasów (5–6%) jest delikatny. Do sałatek azjatyckich.

Ocet winny biały i czerwony
Ocet z białego wina ma łagodny smak, z czerwonego wina jest mocniejszy i bardziej lub mniej owocowy.

Ocet sherry
Do sałat liściastych, sałatek z ryżem i zbożami, z mięsem oraz z rybą.

Fot. Adobe Stock

4.9/5 - (8 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x