Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Nadziewamy kurczaka

Nadziewamy kurczaka

Szukasz pomysłu na nadziewanego kurczaka? Mamy gotowe, sprawdzone rozwiązania w sam raz dla ciebie.

Nadzienia, które tu proponujemy, wzbogacają smak dań z drobiu, zawierają niewiele tłuszczu i dużo zdrowego błonnika oraz węglowodanów. Można nadziewać nimi ptaki lub upiec oddzielnie. Dzięki temu urozmaiceniu można nakładać nieco mniejsze porcje mięsa, a za sprawą dodatkowej ilości owoców czy warzyw danie będzie doskonale zbilansowane. Jeśli ptak jest duży, należy zwiększyć ilość nadzienia.

Nadzienie z jabłek, orzechów i suszonych śliwek

6 porcji
100 g suszonych śliwek bez pestek
3 łyżki porto lub świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 małe jabłko deserowe, drobno pokrojone
2 szalotki, drobno pokrojone
30 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
75 g zmiksowanej świeżej bułki grahamki
1–2 łyżki listków świeżego tymianku
1 jajko, roztrzepane
sól i pieprz

Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 20 lub 40 minut, w zależności od metody

1) Pokroić nożyczkami śliwki na małe kawałki. Włożyć do garnka i dodać porto lub sok pomarańczowy. Ustawić na małym ogniu, doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia w chwili, gdy śliwki wchłoną cały płyn. Przełożyć do miski.
2) Dodać jabłka i szalotki. Zamieszać. Dodać orzechy włoskie, bułkę, tymianek, jajko, sól i pieprz i dobrze wymieszać.
3) Nadziać masą kurczaka lub indyka od strony szyi, a z reszty nadzienia uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i upiec oddzielnie. Kulki należy ułożyć na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 20 minut, w czasie gdy indyk lub kurczak się piecze.
4) Można również całe nadzienie włożyć do natłuszczonej blachy o średnicy 17,5 cm, rozkładając je równo i przyciskając do dna. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC

Inne propozycje
Zamiast śliwek posiekać suszone morele i namoczyć je w armagnacu. Wymieszać z migdałami zamiast orzechów włoskich oraz 2 drobno posiekanymi gałązkami selera zamiast jabłka. Doprawić 1 łyżeczką cynamonu i 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej.

Nadzienie z kiełbasy i kasztanów

6 porcji
100 g najlepszej gatunkowo kiełbasy wieprzowej
100 g gotowanych lub pakowanych próżniowo kasztanów,
drobno posiekanych
2 szalotki, drobno posiekane
75 g zmiksowanej świeżej bułki
1 i 1/2 łyżki świeżej szałwii, posiekanej
1 jajko, roztrzepane
sól i pieprz

Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 30 lub 40 minut, w zależności od metody

1) Obrać kiełbasę ze skórki i przełożyć do miski. Dodać posiekane kasztany i szalotki i wymieszać z mięsem z kiełbasy. Dodać bułkę, jajko, szałwię, sól i pieprz i dobrze wymieszać.
2) Nadziać tą mieszaniną indyka lub kurczaka od strony szyi, a z reszty nadzienia uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i upiec oddzielnie. Kulki należy ułożyć na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 30 minut, w czasie gdy piecze się indyk lub kurczak.
3) Można również całe nadzienie włożyć do natłuszczonej blachy o średnicy 17,5 cm, rozkładając je równo i przyciskając do dna. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

Inne propozycje
• Zamiast posiekanych kasztanów użyć purée z niesłodzonych kasztanów z puszki.
• Aby zwiększyć ilość błonnika, użyć zmiksowanej grahamki.
• Aby przygotować proste nadzienie z szałwii i cebuli, należy posiekać 3 średnie cebule i usmażyć je na złoto na 30 g masła.
• Przełożyć do miski i dodać 170 g zmiksowanej świeżej bułki, 2 łyżki świeżej posiekanej szałwii lub 2 łyżeczki pokruszonej suszonej, 1 ubite jajko oraz sól i pieprz do smaku.

Fot. Adobe Stock

4.8/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

One thought on “Nadziewamy kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x